Κική Δημουλά, Σημείο Αναγνωρίσεως



Σάββατο 5 Απριλίου 2014

Με ιδιαίτερη χαρά, λάβαμε πρόσκληση από τη σύμβουλο των φιλολόγων κ. Άννα Αγγελοπούλου, προκειμένου να παρακολουθήσουμε εκδήλωση με θέμα «Από ένα γλυπτό σ? ένα ποίημα: Κική Δημουλά, Σημείο Αναγνωρίσεως».

Επιμέλεια εκδήλωσης

Έτσι λοιπόν, την Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014 παρευρεθήκαμε στην Αίθουσα Βιβλιοθήκης του 3ου ΓΕΛ Ξάνθης, προκειμένου να παρακολουθήσουμε την ημερίδα. Η Κ.Δημουλά, είναι αγαπητή σε πολλούς λάτρεις της ποίησης, κι έτσι ο χώρος ήταν κατάμεστος από εκπαιδευτικούς, κυρίως από φιλολόγους.

Ανάλυση Ποίησης

Μοιράστηκε σε όλους τους παριστάμενους, υλικό με τη βιογραφία της Κ.Δημουλά, την τεχνική της και κάποια ποιήματα της.

Η ημερίδα ξεκίνησε με ανάγνωση στίχων από ποιήματα της Κ.Δημουλά. Είχε προηγηθεί τυχαία μοιρασιά στους παρευρισκόμενους, με χαρτάκια που "έκρυβαν" στίχους. Μελετώντας τα ποιήματα της, βγαίνει το συμπέρασμα ότι η Κική Δημουλά, εμπνέεται συχνά από πίνακες, γλυπτά ή φωτογραφίες. Είναι κάτι που δεν συναντάμε συχνά. Η πρωτοτυπία της βρίσκεται στη χρήση και κατασκευή των λέξεων.

Η Κ.Δημουλά εκλογικεύει/ελέγχει το συναίσθημα και ταυτόχρονα συναισθηματοποιεί τη λογική, βγάζοντας κάποια στοιχεία που παραπέμπουν σε Καβάφη ή Καρυωτάκη.

Μετά τις εξειδικευμένες αναλύσεις που ακολούθησαν, προβλήθηκαν κάποιοι πίνακες ζωγράφων, με θέμα τη Γυναίκα. Ακολούθησε συζήτηση, που βοήθησε να κατανοήσουμε σε βάθος, το κείμενο της Κ.Δημουλά.

Ευχαριστίες

Ευχαριστούμε θερμά, την κ. Άννα Αγγελοπούλου για τις γνώσεις και τις σκέψεις που μοιράστηκε μαζί μας. Για τη ζεστή φιλοξενία που μας προσέφερε. Σίγουρα, όλοι μας φύγαμε σοφότεροι, με μια αίσθηση ευχαρίστησης και αγαλλίασης ψυχής.

Ηλίας Κούλαλης
Καθηγητής Πληροφορικής, 1ο ΓΕΛ Ξάνθης