Πανελλήνια πρωτιά για την ομάδα Ρομποτικής



Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015

Το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία ο 7ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής. Ο διαγωνισμός, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, έλαβε χώρα στα Εκπαιδευτήρια Γείτονα στην Αθήνα και συνδιοργανώθηκε από κοινού από τα εκπαιδευτήρια και τον Οργανισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής & Επιστήμης WRO HELLAS.

Ανάμεσα στις 180 ομάδες μαθητών που συμμετείχαν φέτος στο διαγωνισμό από όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια), βρέθηκε και το σχολείο μας, που εκπροσωπήθηκε από τρεις ομάδες: Τους «RoboSpecialists» (Βασίλης Κόκκινος, Αλέξανδρος Πανταζίδης, Παπαδάκης Χάρης), τους «Masters» (Λευτέρης Γιαγκίδης, Δημήτρης Παρασκευόπουλος, Βαλεντίνη Κούρτη) και την «Ομάδα Φωτιά» (Μαρία Παπαδοπούλου, Δημήτρης Βαθρακάς, Παύλος Ορφανίδης).

Οι μαθητές μας εργάστηκαν όλη την προηγούμενη χρονιά (ακόμη και τους καλοκαιρινούς μήνες), για περισσότερες από 300 ώρες εκτός σχολικού προγράμματος, Σαββατοκύριακα και αργίες και κατάφεραν να παρουσιάσουν στους αγώνες, ρομποτικές κατασκευές υψηλού επιπέδου.

Για την «Ομάδα Φωτιά» και τους «Masters» η δοκιμασία ήταν να συλλέξουν 4 κύβους διαφορετικού χρώματος και να τους τοποθετήσουν πάνω σε συγκεκριμένες θέσεις στην κορυφή τεσσάρων βουνών.

Η ομάδα μας «RoboSpecialists» αγωνίστηκε στην κατηγορία WRO GEN II ? Ποδόσφαιρο.

Μέσα στο χρονικό περιθώριο 150 λεπτών σύμφωνα με τους κανονισμούς του διαγωνισμού και χωρίς καμία βοήθεια από τους προπονητές συναρμολόγησαν από μνήμης τα πλήρως αυτόνομα ρομπότ τους. Η συναρμολόγηση των 700 και πλέον εξαρτημάτων έγινε αλάνθαστα από μνήμης και με ακρίβεια, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό για όλες τις ομάδες μας. Χρειάστηκαν επιπλέον 30 λεπτά μέσα στα οποία έπρεπε να γίνουν οι απαραίτητοι τεχνικοί έλεγχοι και η προσαρμογή της συμπεριφοράς των ρομπότ, με την τροποποίηση του κώδικα, ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά το σενάριο του διαγωνισμού.

Το επίπεδο των αγώνων ήταν πολύ υψηλό και ο ανταγωνισμός μεγάλος. Το τέλος της επίπονης και πολύωρης αγωνιστικής δράσης, βρήκε το σχολείο μας και τους «RoboSpecialists» να πανηγυρίζουν την κατάκτηση της 1ης θέσης στην κατηγορία του ποδοσφαίρου. Η σημαντική αυτή διάκριση δίνει το δικαίωμα στους μαθητές μας να εκπροσωπήσουν το σχολείο μας, την πόλη μας, αλλά και τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που θα πραγματοποιηθεί στην Ντόχα του Κατάρ από 6-8 Νοεμβρίου.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια στο Βασίλη, τον Αλέξανδρο και στο Χάρη. Ο ζήλος τους, η υπομονή τους, η μεθοδικότητα με την οποία εργάστηκαν, το πλούσιο ταλέντο τους και η αγάπη τους για τη ρομποτική αποτέλεσαν το κλειδί της επιτυχίας.

Οι υπόλοιπες ομάδες μας, δεν κατάφεραν να διακριθούν, όμως οι εμπειρίες που αποκόμισαν ήταν πολύτιμες και είναι σίγουρο πως θα αποτελέσουν κίνητρο για να προσπαθήσουν ξανά. Να θυμούνται πάντα πως η διάκριση δεν αποτελεί αυτοσκοπό.

Ευχόμαστε και στους 9 μαθητές των ομάδων μας, η ενασχόλησή τους με τη ρομποτική, εκτός από τις τεχνικές γνώσεις που σίγουρα τους μετέδωσε, να τους δίδαξε και κάτι μεγαλύτερο. Να κάνουν στη ζωή τους μεγάλα όνειρα, δύσκολα όνειρα, για να ζήσουν την περιπέτεια να τα κυνηγήσουν. Όχι απαραίτητα να τα κατακτήσουν, αλλά να τα κυνηγήσουν.

Ευχαριστίες

Κλείνοντας αυτό το κείμενο, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, ο οποίος στάθηκε αρωγός στην όλη προσπάθεια. Ιδιαίτερες ευχαριστίες θα θέλαμε να απευθύνουμε στην απερχόμενη Πρόεδρο κα Μαρία Γκαγκώνη και στην απερχόμενη Γραμματέα κα Σταματία Κανδυλή, οι οποίες εδώ και 3 χρόνια αγκάλιασαν την ομάδα της ρομποτικής και φρόντισαν να βρεθούν οι χορηγοί για την αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού.

Επίσης να ευχαριστήσουμε τον συμπολίτη μας κ. Παναγιώτη Πανταζίδη, ο οποίος ως δεύτερος προπονητής συμμετείχε σε όλες στις εκπαιδευτικές συναντήσεις της ομάδας μας. Η αγάπη του για τη ρομποτική και η ευρηματικότητά του, αποτέλεσε πηγή έμπνευσης και πολύτιμο βοήθημα για τους μαθητές μας.

Τέλος να ευχαριστήσουμε για μια ακόμη φορά την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που τα δύο τελευταία χρόνια στηρίζει οικονομικά τις μετακινήσεις των μαθητών μας προς την Αθήνα για τη συμμετοχή τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής.

Ο συντονιστής εκπαιδευτικός
Αθανάσιος Μπαλαφούτης

Δείτε στο παρακάτω video τους ποδοσφαιριστές μας σε δράση: