Το Λύκειό μας στο 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλολόγων



Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Το τριήμερο 22-24/11/2012 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 39ο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλολόγων με θέμα «Θουκυδίδης, ο κορυφαίος ιστορικός της αρχαιότητας και η επίδρασή του μέχρι σήμερα». Φιλόλογοι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, πιστοί στο ετήσιο ραντεβού τους, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων (ΠΕΦ), η οποία διοργανώνει κάθε χρόνο το Συνέδριο. Οι εργασίες του φετινού συνεδρίου έλαβαν χώρα στο όμορφο νεοκλασικό κτίριο του ιστορικού φιλολογικού συλλόγου «Παρνασσός», που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Να σημειωθεί επίσης ότι το φετινό συνέδριο ήταν αφιερωμένο στη μνήμη του μεγάλου μας δασκάλου, διακεκριμένου φιλολόγου και παιδαγωγού, Χρίστου Τσολάκη, ο οποίος έφυγε από κοντά μας το περασμένο καλοκαίρι.

Τον νομό Ξάνθης και συνάμα το Σχολείο μας εκπροσώπησαν οι συνάδελφοι φιλόλογοι Παπαδοπούλου Βαΐα και Δημαράς Αλέξανδρος. Οι συνάδελφοι έχουν να καταθέσουν τις καλύτερες προσωπικές τους εντυπώσεις αλλά και τη γενική ευαρέσκεια των συμμετεχόντων για το Συνέδριο. Σ' αυτό παρουσιάστηκαν αρκετές ενδιαφέρουσες εισηγήσεις, οι οποίες είτε ενίσχυσαν είτε εν μέρει διαφοροποίησαν τις κρατούσες ερμηνευτικές θεωρίες για το έργο του Θουκυδίδη. Ως ιδιαίτερα αξιόλογες να επισημανθούν εισηγήσεις που έθιξαν το ζήτημα αν ο Πελοποννησιακός πόλεμος μπορεί να θεωρηθεί εμφύλιος με τη σύγχρονη έννοια, αλλά κι αυτές που πρόβαλαν την επίδραση του Θουκυδίδη σε άλλους δημιουργούς (ιστορικούς, ποιητές, θεατρικούς συγγραφείς κ.α.) από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Αναμένοντας το επόμενο φιλολογικό «συναπάντημα» του χρόνου την ίδια περίπου εποχή, παραθέτουμε στη συνέχεια κάποιες φωτογραφίες από τις εργασίες του Συνεδρίου.

Αλέξανδρος Δημαράς, Φιλόλογος (ΠΕ02)
Καθηγητής 1ου Γενικού Λυκείου Ξάνθης